03 października 2013

Ryba w cieście z czerwonym sosem

Przygotowania do egzaminu powoli się kończą - final w sobotę. W przyszłym tygodniu nie będzie wpisu kulinarnego, za to dzisiaj jeszcze jedna propozycja - postny obiad.  Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

Na początek łączymy 75 g mąki z 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżką ziół prowansalskich. W osobnym naczyniu mieszamy 100 ml białego wina z żółtkiem jajka i łączymy z wcześniej przygotowaną sypką mieszanką. Powstałe ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy na 30 minut.

Następnie przyprawiamy solą i pieprzem 250 g fileta z ryby (my użyliśmy filetów z okonia) i polewamy sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko jajka ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Rybę obtaczamy w mące, cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Przekładamy rybę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

W międzyczasie przygotowujemy sos: 1/2 małego pomidora kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i serwujemy z rybą. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz