27 września 2013

Rogaliki inaczej

Jeżeli lubicie trochę zabawy z przygotowaniem jedzenia, to mam dla Was propozycję - rogaliki.



Ciasto (od razu wyjaśniam, że my kupiliśmy gotowe ciasto - w Szwajcarii człowiek się trochę rozleniwia), które można przygotować wg tego przepisu:
200 g mąki
0,5 łyżeczki soli
75 g masła pokrojonego w kawałki
100 ml wody.
Mąkę łączymy z solą i dodajemy masło. Powinna powstać masa podobna do startego parmezanu. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na okrągło i dzielimy na 8 części. 
UWAGA! Podane składniki dotyczą jednej porcji, a potrzebujemy dwóch. Można z powodzeniem użyć spodów do pizzy.

Do nadzienia potrzebujemy następujących składników:
- 200 g twarogu śmietankowego
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 pęczek pietruszki drobno posiekanej
- sól 
- pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Nadzienie nakładamy na ciasto. Brzegi smarujemy białkiem jajka, formujemy rogaliki i smarujemy żółtkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i rogaliki pieczemy około 20 minut w środkowej części piekarnika. Jeżeli używamy kupnego ciasta, to należy je piec zgodnie z informacją na opakowaniu.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mam ochote to zrobic.co dokladnie kupujesz jako twarog smietankowy? Mascapone czy normalny quark? ilu prozentowy? Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia, ja użyłam najzwyklejszego twarożku śmietankowego. Jeżeli mieszkasz w CH, to możesz z powodzeniem użyć tego http://www.migipedia.ch/de/lebensmittel/milchprodukte-und-eier/kaese-abgepackt/m-classic-rahmquark/150g albo tego http://www.codecheck.info/milchprodukte/quark_topfen/ean_7610800019497/id_403647/Coop_Rahmquark_Nature.pro. Życzę smacznego i mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami smakowymi :) Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń