15 września 2013

Kolorowa zapiekanka

Wrzesień będzie miesiącem kulinarnym - nie przewiduję innych niż kulinarne postów. Z jednej prostej przyczyny - jestem w trakcie przygotowań do egzaminu i nie bardzo mam czas na blogowanie. Ale ponieważ coś jeść trzeba, to przy okazji robię zdjęcie i wrzucę przepis na bloga. 

Dzisiaj proste i szybkie danie - kolorowa zapiekanka makaronowa.

Na początek należy ugotować al dente 150 g makaronu kolanka. 140 g kukurydzy (mała puszka), 200 g marchewki (pokrojonej w kostkę), 200 g cukinii (pokrojonej w kostkę), 50 g pora (pokrojonego w plasterki) i 1 łyżkę pietruszki (drobno posiekanej) łączymy z makaronem.

150 ml mleka łączymy z 250 g mascarpone, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy do makaronu i delikatnie łączymy składniki. Przekładamy wszystko do żaroodpornej formy (najlepiej natłuszczonej) i posypujemy 50 g startego sera żółtego.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy ok. 25 minut.



Smacznego!

1 komentarz: