13 marca 2013

Placek ziemniaczany

Bez ziemniaków byłoby mi ciężko, więc dzisiaj kolejna propozycja na przygotowanie czegoś pysznego z popularnego ziemniaka. Poprzednią znajdziecie tu.

Danie robi się stosunkowo szybko i bardzo prosto. Zapraszam!

Zakupy:
spód do pizzy (ok. 300 g)
Creme fraiche (2 łyżeczki)
1 czerwone chili albo ostra papryka w proszku albo pieprz cayenne
3 cebulki ze szczypiorkiem
300 g ziemniaków
sól (morska), pieprz

Przygotowanie:
Ciasto układamy na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę creme fraiche, zostawiając około 1 cm przestrzeni od brzegu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Drobniutko kroimy chili (ja nie miałam, więc dodałam pieprz cayenne). Cebulkę i szczypiorek kroimy w krążki, ale białej i zielonej części ze sobą nie mieszamy. Na przygotowane ciasto rozkładamy chili i cebulkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki (ok. 2-3 mm) i układamy na cieście.

Przygotowane ciasto wkładamy na 20 minut do piekarnika (dolna część) nagrzanego do 220 stopni.

Po upływie czasu wyciągamy placek z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i solą.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz