21 stycznia 2013

Kurczak z warzywami i ryżem

Dzisiaj chciałabym zaprezentować moje kolejne ulubione danie.

Przygotowanie nie trwa długo, samo gotowanie też, a i kieszeni nie wyczyści.

Zakupy:
- warzywa:
2 cukinie
1 por
4-5 dużych marchewek
nać pietruszki
oliwa
ok. litr białego wina
mascarpone
- ryż:
2 filiżanki ryżu
mała cebula
kostka bulionowa (mięsna)
- kurczak
2 piersi z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka, curry, przyprawa do drobiu

Przygotowanie:
Obieramy warzywa. Cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Por w krążki. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Proporcja powinna być mniej więcej taka: 60% "zielonego", 40% "czerwonego". Podsmażamy ok. 5 minut i wlewamy białe wino. Powinno go być mniej więcej 1,5 cm na dnie. Gotujemy całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i mascarpone. Mieszamy wszystko i chwilę gotujemy na małym ogniu.

W międzyczasie przyprawiamy kurczaka (w sumie dowolnymi przyprawami - my solą, pieprzem, curry, słodką papryką i przyprawą do drobiu). Podsmażamy go i dolewamy białego wina (powinno go być na połowę wysokości piersi kurczaka). Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka tak długo, aż będzie gotowy. Zeskrobujemy z piersi kurczaka przyprawy i mieszamy z winem. Przelewamy "mieszankę" do warzyw. Mieszamy wszystko, dokładamy kurczaka i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.

W międzyczasie gotujemy ryż naszym sposobem

Wersja dla leniwych - maszynka do krojenia warzyw w słupki
Zawartość garnka przed wymieszaniem
Ciągle mieliśmy problem z krojeniem cebuli. Facet nie chciał płakać, bo przecież faceci nie płaczą, a ja nie chciałam, bo mi się maskara rozpływała...
I tak oto jest kolejna maszynka ułatwiająca życie. Tak, trochę jesteśmy gadżeciarzami ;)
Wszystko ładnie wymieszać i podlać białym winem
My używamy zwykłego wina do gotowania. 
Przyprawione piersi z kurczaka
Danie proste, ale smakuje wyśmienicie!
Wiem, zdjęcie nieostre... Zrobiłam je szybko, żeby móc zacząć delektować się wspaniałym daniem!
Zazwyczaj wychodzi z tych ilości za dużo warzyw i ryżu (robimy tak z premedytacją). Ale to żaden problem! Można je ze sobą wymieszać i podgrzać następnego dnia (można ewentualnie doprawić). Smakują równie dobrze! 
Pierś z kurczaka można też pokroić w mniejsze kawałki (takie jak na potrawkę), i wymieszać z warzywami i ryżem. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. A może pare przepisów bardziej dla dzieci, please? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam doświadczenia w karmieniu dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Źle się wyraziłam, miałam na myśli bez alkoholu :) Ten kurczak z warzywami brzmi apetycznie ale nie wiem czy będzie smaczny bez wina :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie wiem. Zawsze robimy z winem. Jest mega smaczny!

    OdpowiedzUsuń